De contacten tussen Leiden en Khartoum werden gelegd door Zakaria El Hag Ali El Hadi van de University of Khartoum die in 1968 in Leiden promoveerde in de experimentele fysica. Ons eerste bezoek aan Sudan vond plaats in 1976, en sinds die tijd is er een levendig contact tussen Leiden, en ook Amsterdam, en een aantal universiteiten in Khartoum en in twee andere plaatsen in Sudan. Het is traditie dat er ieder jaar,in de Hollandse winter, een groepje mensen uit Leiden, en ook uit Amsterdam, naar Khartoum gaat om daar met collega’s samen te werken bij onderwijs en research. Ook studeerden, en studeren, er studenten uit Sudan in Nederland. De gastvrijheid van de mensen in Sudan, de samenwerking met collega's en studenten daar en niet te vergeten de interessante excursies in het grote land maken de jaarlijkse bezoeken voor ons een groot genoegen.
Begin dit jaar ontmoetten we in Khartoum, bij de feestelijke opening van een door Amsterdamse technici ingericht nieuw laser laboratorium, de Nederlandse ambassadeur in Sudan, Hij was zo enthousiast over onze kleinschalige samenwerking met Sudanese Universiteiten dat hij onze activiteiten wel wilde steunen in de vorm van een zogeheten Ambassade Project.
In Leiden en Amsterdam was een stel enthousiastelingen bezig met het Hisparc gebeuren. Iedereen, ook bij NIKHEF, vond het een goed idee 'HiSPARC in Sudan' te kiezen als een voorstel voor zo een Ambassade Project. Als concreet begin willen we begin volgend jaar alvast detectoren neerzetten bij onze oudste relatie in Sudan, de University of Khartoum.
Leids student Kees Herbschleb (zie hieronder), die al had meegewerkt bij de bouw van de stralingsdetectoren die zijn opgesteld bij Minigrail in het Kamerlingh Onnes laboratorium en intussen bezig was samen met leerlingen VWO stralingsdetectoren voor een Leidse school te bouwen, was graag bereid mee te gaan naar Khartoum. We zullen de detectoren in onderdelen meenemen, zodat studenten in Khartoum aktief kunnen meewerken bij de opbouw van een en ander.
Marten Durieux
Kees Herbschleb