Goochelaar ontmaskert: Natuurkundeprof snapt Hans Klok

Tekst: Bart Braun - Mare, 15 mei 2008


Pamela's doos

 

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen vierde vorige week het 200-jarig bestaan met het thema 'Magie van wetenschap'. De Leidse natuurkundige Carlo Beenakker hield een toespraak, nadat goochelaar Hans Klok hem op het podium toverde.

Hoe ging dat in zijn werk?

De keuze voor het thema was een beetje raar, want magie heeft niets met wetenschap te maken. Hans Klok ook niet trouwens. Ik moest een link leggen tussen de onderwerpen. Klok toverde mij tevoorschijn: ik lag in foetushouding in die doos, met het idee dat ik voor de hele zaal te kijk stond. Toen tikte hij op mijn schouder, sprong ik op en uitte ik de toverspreuk: "Avada Kedavra!"

Avada Kedavra?

Een dodelijke toverspreuk uit de boeken over Harry Potter. De adjudant van Hare Majesteit sprong op, maar dat was nergens voor nodig, want magie is onzin. En dat was het punt van mijn voordracht: we mogen blij zijn dat we leven in een wereld waar de wetenschap heeft gewonnen van de magie.


In Las Vegas had Klok een andere assistente...

 

In Las Vegas werkte Klok samen met Pamela Anderson. Is het moeilijk om haar te vervangen?

Ja, dat is heel moeilijk. Klok had de opdracht gekregen de bikinis van zijn assistentes wat groter te doen, omdat de koningin keek. Dan viel ik nog uit de toon tussen al die vrouwen.

Was de keuze voor u gemotiveerd door uw berekeningen aan het welhaast magische gedrag van elektronen?

Nee. Ik denk dat ik gevraagd ben omdat ik gek genoeg ben om uit een doos te springen. De meeste leden van de Akademie zijn wat serieuzer, maar ik vond het fantastisch!

En u snapt nu hoe die truc werkt?

Ik heb zijn trucs twee keer vanaf de zijkant gezien, en ik snap er nu eentje, en diegene waar ik aan meedeed, natuurlijk.

Neemt de wetenschap dan de magie weg?

Iedereen weet dat er iets met die doos is in de shows van Hans Klok. Het gaat bij hem meer om de show, de dans, de schaars geklede dames.

Is de wereld niet mooier met een beetje magie erin?

Ik ben blij dat wij in een wereld leven waarin de wetenschap gewonnen heeft. Bij Harry Potter is het omgekeerd, daar zijn de mensen zonder magie maar stumpers, en daar zou ik niet graag willen wonen. Wetenschap is voor iedereen. Isaac Newton zocht naar de steen der wijzen, maar als hij hem had gevonden, dan hadden alleen Newton en misschien wat familie er wat aan gehad. Maar iedereen, ook een willekeurig dorp in Afrika, kan aan de slag met de wetten van Newton. Dat vind ik veel mooier.

Optreden op Lowlands, shows met Hans Klok. En de leek maar denken dat theoretisch natuurkunde saai is!

Ik heb geen enkele illusie dat dit iets te maken heeft met mijn vak. Ik vind het grappig om shows te geven, iets met theater te doen, maar mijn enige vak is sommen maken.

Fragment uit de Pauw & Witteman show van 12 mei 2008, waarin KNAW president Frits van Oostrom vertelt over het optreden van Hans Klok.